Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

- Fri frakt över 599 kr - Snabb leverans - Stort utbud

Varukorg 0

Inga produkter tillgängliga

Passar med
Totalt Gratis
Frakt, moms och rabatter beräknas i kassan

Hur ska en hundsele sitta?

Hur-ska-en-hundsele-sitta Dogmania

Ergonomiska hundselar

Hur ska en hundsele sitta?

På bilden: Anny-X Fun hundsele

Att hitta en ergonomisk hundsele till sin hund kan vara en utmaning med tanke på alla de kroppstyper som finns på hundar. Det finns många olika selar och det kan vara svårt att navigera i djungeln av de olika varianterna. I denna artikel ska vi hjälpa dig att fokusera på vad som är viktigt när du väljer en vardagssele till din hund. Det finns också andra typer av selar, till exempel dragsele, spårsele och anti-dragsele, som vi inte kommer att ta upp här.

Skillnad på Y-sele, X-sele, H-sele, D-sele och T-sele

När det kommer till hundselar finns det några olika modeller som är vanliga. D-sele, Y-sele och H-sele är de vanligaste. Men ibland kan det vara svårt att veta vilken som är vilken:

  • Y-sele kan ha olika utformningar på ryggen, och det kan påverka hur de sitter på hunden. En del Y-selar ser ut som ett Y på hundens bröst och saknar remmen på ryggen.
  • X-sele har istället hals- och bröstremmar som möts mitt uppe på hundens bogblad och bildar ett X.
  • H-sele har en längre ryggrem än Y-selar och halsremmarna går rakt ut från ryggremmen.
  • D-sele och T-sele är samma sak och är varianten som går tvärs över bringan framtill på hunden.

Det kan vara lite knepigt att skilja på dem ibland, men det viktigaste är hur selen påverkar hundens rörelsemönster. Så oavsett vilken modell du väljer, se till att den sitter bra på din hund och inte hindrar den från att röra sig bekvämt.

Skillnad på Y-sele, X-sele, H-sele, D-sele och T-sele

Är det skadligt med hundsele?

Om selen har en dålig passform, sitter fel eller är fel justerad så kan den vara skadlig för din hund. Sitter selen fel så kommer den att påverka hur hundens skelett och muskler påverkas. Här nedan kommer några indikationer på att selen sitter fel på din hunds kroppsform:

Hals och bröstben - När du väljer en sele vill du också se till att den hamnar på bröstbenet, mellan frambenen och lite längre ner på halsen, för att undvika att den trycker på hundens luftstrupe. Samtidigt bör du välja en sele som inte är för bred framtill, vilket kan påverka bogledens rörelsefrihet och orsaka skav mellan frambenen.

Du kan känna hundens bröstben mellan frambenen, en bit ned på halsen. När du sätter på selen på din hund, är det bäst om selen sitter direkt på bröstbenet. Om selen sitter högre upp, kommer den trycka mot hundens luftstrupe. Det är inte bra om du planerar att låta din hund dra i selen.

Armbågen - En sele som sitter mycket tight vid armbågen och armhålan kan orsaka skav på din hund och det kan även bli obekvämt för hunden när den försöker föra frambenet bakåt, vilket kan resultera i kortare steg än normalt.

Bogbladet - En sele som korsar bogbladet kan påverka rörelsen i bogbladet, vilket kan leda till stela muskler och en trippande rörelsegång i frambenen.

Bogleden - Bogledens rörelsefrihet är också mycket viktig, och om selen stör den kan hunden bli stel och få kortare steg än normalt, vilket på sikt kan leda till problem med lederna.

Revben och mjukdelar - Selen ska inte vara längre bak på ryggen än där revbenen slutar, för att skydda hundens inre organ. Så se till att selen inte tar sig längre bak på ryggen än där du känner att revbenen tar slut.

Varför ska man använda Y-sele på sin hund?

Y-selar är i de flesta fall de selar som uppfyller alla kriterier på hur en ergonomisk sele till hund ska sitta. Om de har rätt storlek och är rätt justerade så ska de inte hindra hundens bogblad från att röra sig fritt och inte heller hindra andningen.

D-selar

D-selar är en vanlig modell av sele, men tyvärr är det sällan de sitter bra på hunden från en ergonomisk synvinkel. Många D-selar kan störa hundens rörelsefrihet och trycka på känsliga mjukdelar i halsen. Vissa D-selar kan sitta högre upp på halsen för att ge bogleden mer frihet, men då riskerar den att trycka mot hundens luftstrupe. Dessutom kan selen vara obekväm för hunden när den behöver böja ner huvudet.

Exempel på hundselar som sitter bra:

Anny-X Fun hundsele border collie

På bild: Y-sele Anny-X Fun hundsele (den rosa färgen på bilden har utgått)
Non-stop Line harness y-sele miniature australian shepherd, MASPå bild: Y-sele Non-stop Line Harness

Exempel på hundsele som hindrar hundens rörelsefrihet och andning:

Är D-sele skadligt för hunden? Sele som förhindrar bogbladet att röra sig fritt.

På bilden: D-sele från Hurtta

När du väljer en hundsele är det viktigt att komma ihåg att alla hundar är olika och därför har olika behov. Bredden på vaddering, justerbarheten och hur långt den går bak på ryggen är bara några faktorer som påverkar passformen på olika hundar.

Hur hårt ska en hundsele sitta?

En hundsele ska inte sitta för hårt eller för löst. Om den sitter för hårt kan det orsaka skavsår och skador på hundens hud och andningsvägar. Om den sitter för löst kan hunden lätt ta sig ur selen eller det kan orsaka friktionsskador. Det är viktigt att justera selebanden så att selen sitter tätt intill hundens kropp, men utan att begränsa rörelsefriheten eller andningen.

En bra riktlinje kan vara att du kan sticka in två fingrar mellan din hunds kropp och remmarna. Om hunden verkar ha svårt att röra sig eller om den verkar obekväm kan det vara nödvändigt att justera remmarna för att få en bättre passform.

Under sommartid och vid hårt arbete så kan det vara bra att lossa lite på selen då hunden flåsar mer och behöver större utrymme att utvidga bröstkorgen när den andas.

Hur sätter jag på en hundsele?

Här är en video som visar hur du sätter på en y-sele med dubbla spännen

Fem viktiga punkter att ha i åtanke för att säkerställa en god passform på selen

  • Rörelsefrihet för bogbladet
  • Rörelsefrihet för bogleden
  • Rörelsefrihet för armbågen
  • Inte trycka på luftstrupen
  • Inte trycka på buken*

Om selen uppfyller dessa krav, så är den lämplig för din hund.

När det gäller att välja den bästa selen för din hund finns det ingen enkel lösning. Det beror på din hunds kroppstyp och vad du vill kunna göra med hjälp av selen. Till exempel kan Y-, H- eller D-selen passa olika hundar beroende på deras form och storlek. Så det är viktigt att du tar hänsyn till dessa faktorer när du väljer en sele till din hund.

Testa flera olika modeller för att se skillnaderna i hundens steg och känn efter så selen inte hindrar någon rörelse eller skaver på mjuka partier. På det sättet kommer du hitta en perfekt hundsele till din bästa vän!

*Värt att notera är att det finns särskilda selar med en extra bukrem som är utformade för rymningsbenägna hundar. Dessa selar är ett undantag från de fem kriterierna för god passform.

Hur ska jag mäta hunden?

Mät hunden runt halsen och runt bröstkorgen, precis bakom frambenen. Dessa två mått behöver du för de allra flesta selar som vi säljer.

Hur ska jag mäta hunden för att hitta rätt storlek?

Beställa hem och prova sele

Hos oss på Dogmania kan du beställa hem en eller flera selar för att prova vilken som passar just din hund. Du får gärna kontakta oss om du behöver hjälp att välja, skicka då gärna med din hunds mått runt bröstkorgen och runt halsen så kan vi hjälpa dig snabbare.

Är du osäker på passformen när du har fått hem den så får du gärna skicka en bild till oss på hello@dogmania.se så kan vi hjälpa dig att kontrollera passformen. Du har öppet köp i 30 dagar och tar inte någon kostnad för returen om du behöver byta storlek.

På Dogmania har vi ett noga utvalt sortiment av hundselar och här kan du köpa selar från varumärken som Anny-X, Dog CopenhagenNon-stop, Zero DC och Curli

Tveka inte att höra av dig till oss om du behöver hjälpa att välja hundsele, vi finns här för att guida dig rätt.